hundkunskap

Frasses hälsoresa

Orolig tid och samtidigt en otrolig resa – det är vad Frasses hälsoresa är. Min lilla dvärgpudel, som nu är nio år, har verkligen gått igenom mycket. Det började när han var unghund, då allt ofta kändes kaotiskt och osäkert. Jag var då ganska oerfaren och saknade kunskap om hundars utveckling och näringslära. Om jag hade vetat då, vad jag vet nu, hade allt sett annorlunda ut.

Frasses avföring var ständigt varierande, och jag minns hur mycket jag och hans husse pratade om detta – ibland var det frustrerande, ibland oroande. Han hade ofta diarré och bajsade många gånger om dagen. Det ledde till att hans analsäckar blev inflammerade, eftersom de inte kunde tömmas som de skulle. Tarmen blev irriterad, och till slut gjorde det ont att bajsa.

Vi besökte otaliga veterinärer, kliniker och sjukhus. Prover togs, undersökningar gjordes, och han fick mediciner – antiinflammatoriskt, fibrer, veterinärsfoder. Jag minns att han ofta skulle äta olika sorters foder samtidigt, i ett försök att lindra hans lidande. Men trots allt detta blev han inte fri från problemen. Skov kom och gick, och ibland blev han bättre – men sedan kom bakslagen.

Det var en väldigt tung period. Att ha en sjuk hund är inget man önskar någon. Sorgen, oron och maktlösheten var ständiga följeslagare.

En balanserad och näringsrik kost är grundläggande för en frisk hund

Men någonstans inom mig väcktes en vilja att ta reda på mer. 

Jag började läsa, söka, utforska – allt för att förstå vad som var fel. Jag började mata Frasse med samma naturliga mat vi åt själva, kött och grönsaker, bara rena råvaror. Sakta men säkert vände hans tillstånd. Han blev bättre och starkare. Ju mer jag lärde mig om råvarors funktioner – vad som är antiinflammatoriskt, svampdödande, hur man främjar tarmfloran – desto mer insåg jag vilken skillnad rätt kost kan göra.

Det visade sig att Frasse hade kolit, en inflammerad tjocktarm och att han var allergisk mot kyckling. Men i efterhand förstår jag att hans problem var mycket mer komplext – troligen hade han en läckande tunntarm, där kycklingproteinet kunde läcka ut och trigga immunförsvaret till inflammation. Det var en tuff insikt, men också befriande.

Genom att ge honom en naturlig, helande kost lyckades jag läka ut tarmen och balansera tarmfloran. Det tog tid, men till slut blev han friskare än på länge. Han var inte längre allergisk mot kyckling, och hans kropp och immunförsvar fungerade som det skulle. Det var tarmfloran som hade varit i obalans.  Det var den välbalanserade tarmfloran som räddade honom.

Jag har sparat alla papper från alla besök och undersökningar från den tiden. När jag nu tittar tillbaka på dessa dokument, känns det som att jag äntligen kan se hela bilden – förstå varför han blev sjuk och hur jag lyckades vända skutan. Min Frasse, min vän, har lärt mig så mycket om kärlek, tålamod och kraften i riktig, naturlig mat. Och jag är evigt tacksam för att vi kämpade tillsammans och att han nu är frisk och stark igen.