Min dvärgpudel Frasse, 9 år, har verkligen haft en krokig
hälsoresa. Allt började under unghundsperioden. Där ofta just olika problem
uppstår.
Jag hade inte så mycket kunskap om hund på den tiden, varken
om utvecklingen under unghundstiden eller om hundens näringslära. Idag hade jag
gjort helt annorlunda….
Frasses avföring var varierande. Ni skulle veta hur mycket
skitsnack vi har haft, jag och Frasses husse. Han hade ofta diarré och han hade
avföring många gånger under ett dygn. Han fick analsäcksinflammation pga han
ofta hade lös avföring. Hans analsäckar tömdes inte som de normalt görs när
hunden har fast avföring. Tarmen blev irriterad och till slut så gjorde det ont
när han bajsade.
Frasse var hos veterinärer, på olika kliniker och olika sjukhus.
Veterinärer tog olika prover och gjorde olika undersökningar. Han fick
mediciner, antiinflammatorisk, extra fibrer och veterinärsfoder. Vid ett
tillfälle skulle han äta två olika veterinärsfoder samtidigt.
Vi testade allt som veterinärerna föreslog. Men Frasse blev
inte fri från sina problem. Det gick i skov. Ibland blev han bättre för att
sedan få stora problem igen.
Det här var en jobbig tid. Att ha en sjuk hund är inte
roligt. Det vet alla som har haft en sjuk hund.
Till slut började jag själv efterforska, läsa och söka
information. Jag började mata Frasse med samma mat som vi åt. Han fick kött och
grönsaker, naturliga och näringsrika råvaror. Allt vände och Frasse blev sakta
bättre. Samtidigt lärde jag mig mer och mer om olika råvarors funktion. Om
vilka som tex är antiinflammatoriska, vilka som är svampdödande, vilka som
främjar tarmfloran osv.
Frasse fick diagnosen inflammerad tjocktarm, kolit, och att
han var allergisk mot kyckling.
Nu i efterhand förstår jag att Frasse även hade en läckande
tunntarm. Det var hål i tarmen där kycklingprotein kunde läcka ut.
Immunförsvaret reagerade och startade inflammationer i kroppen. Vilket visade
sig som en allergi och överkänslighet mot kyckling.
Den naturliga kosten läkte ut tarmen och balanserade upp
tarmfloran. Det tog tid, men han blev äntligen frisk. Han var heller inte
längre allergisk mot kyckling. För nu fungerade hans tarmar och immunförsvar normalt.
Det var tarmfloran som var i obalans. Vilket skadade tarmslemhinnan och skapade
inflammationer i kroppen.
Jag har sparat alla papper från veterinärer och sjukhus
under Frasses hälsoresa. När jag läser dessa idag, så förstår jag att Frasse
inte blev bra med den hjälpen. Veterinärerna bara dämpade symtomen, de gjorde
inget åt orsaken. Därför så återkom alltid hans problem.
Tittar jag på innehållet på de veterinärsfoder som han åt,
så blir jag mörkrädd. Ingen hund blir frisk på det innehållet. Den maten läker
inte tarmen, den bara dämpar symtomen tillfälligt.
Efter Frasse har jag hjälpt många andra hundar med deras känsliga
magar. En gemensam nämnare för deras känsliga magar är kommersiella foder, både
torrfoder och färskfoder.
Forskningen visar att 20% naturliga råvaror i hundens kost
minskar risken för allergi, klåda, svamp och beteendeproblem. Naturliga råvaror
innehåller både enzymer och bakterier som tarmen faktiskt behöver för att vara
frisk och kunna ta upp näringen.
Känner du att du vill ha vägledning i förändringen i din
hunds kost, så hjälper jag dig som kostrådgivare. Du kan välja att få
vägledning genom samtal eller en kostrådgivning med en komplett kostplan där jag
finns med som stöttning under hela utredningen.